top of page

RÖRANDE BOKTIPS

"Monstret bakom spegeln": Den krossade själens strid mot mentala spöken

Dagboksroman med puls

"Monstret bakom spegeln (2022) av författare Anders Gréen är romanen för dig som vill läsa en spännande och gripande historia om en person som föraktar sig själv, tappat livsgnistan men som kämpar för att besegra de hjärnspöken som håller hen fast i ett svettig grepp. 

   Olika typer av bok- och studiecirklar får via den här boken en mängd frågeställningar att diskutera tillsammans, så väl existentiella som sociala kopplat till interaktion mellan människor. Ungdomar från 15 år och uppåt samt unga vuxna kan genom romanen få sig några tankeställare: ungdomstidens betydelse för det fortsatta livet och vikten av att bearbeta och komma vidare från gamla misstag. 

 

Läs mer om boken här!

Beställ boken här!

 

Tankeväckande historia med oväntat slut

I ett tomt dokument vill ”A" inte ens skriva ut sitt namn och funderar på att ta sitt liv. Allt verkar förlora sin mening när kroppen automatiskt inte vill vistas bland folk och den egna spegelbilden väcker avsky. I sina texter resonerar hen om problemet och om det finns något botemedel. "A" söker svar i de stora existentiella frågorna, men det visar sig att lösningen eventuellt kan finnas närmare än så. Men tiden rinner ut, innan det är dags för ett beslut: leva eller dö. Allt handlar till syvende och sist om att fånga en livlina.

"Det får vara nog nu, jag är tvungen att göra något åt saken. Skrivandet har alltid varit ett sätt för mig att skapa ordning i mentala kaos och jag hoppas, innerligt, att det blir så nu också.

   Jag har kommit fram till att jag inte ska skriva ut mitt riktiga namn – nu spelar det visserligen ingen roll hur jag gör, eftersom det här inte kommer läsas av någon – och det beror på hatet mot mig själv. För den här texten kommer jag vara ”A” när jag refererar till mig själv. 

   A och inget annat, för jag är Ingen."

 

Dagboksromanen ”Monstret bakom spegeln” – en fristående prequel till ”Snälla, krama mig” (2021) – är en svettig berg- och dalbana av existentiella frågor och traumatiska minnen.

   Alla resonemang, all ångest, handlar om att fånga en livlina och hitta en väg ut. Innan det är för sent. 

 

Mer information om boken finns på andersgreen.eu.

bottom of page